Tot ce trebuie să știi despre aplicațiile ERP

Copy of [BLOG][FB] Sablon Imagine reprezentativa (19)

Orice organizație are nevoie de un sistem de gestionare și planificare al resurselor (Enterprise Resource Planning), fie că vorbim de aprovizionarea stocului, contabilitate, managementul riscului, al angajaților etc. De asemenea, ERP poate fi folosit și pentru crearea, anticiparea și înregistrarea costurilor și evaluarea performanței. Cu alte cuvinte, un astfel de instrument este esențial pentru afaceri, în special un eCommerce.

O suită de module ERP îți reactualizează starea proceselor operaționale în timp real și permite fluxul de date, astfel încât fiecare departament are acces la infromațiile necesare.

Ce este ERP?

Enterprise Resource Planning (ERP) reprezintă un sistem integrat și complet de module locale sau în cloud, care se ocupă cu automatizarea, integrarea și inteligența de la baza eficienței proceselor de muncă zilnice. 

Aplicația ERP funcționează ca un birou central care deține totalitatea datelor importante ale companiei, unde angajații au acces de oriunde și oricând – esențiale pentru un magazin online.

Componentele unei aplicații ERP:

  1. Administrare;
  2. Contabilitate;
  3. Vânzări;
  4. Aprovizionare;
  5. Stocuri;
  6. Facturare;
  7. Comenzi;
  8. Salarizare;
  9. Producție;
  10. Nomenclatoare;
  11. Rapoarte.

Scurt istoric

Chiar dacă pare o evoluție relativ recentă, digitalizarea a prins formă încă din anii ’50.

Sistemele de gestionare a resurselor existau și în anii ’90, diferența e determinată de reducerea costurilor și accesibilitatea oferită de funcțiile SaaS (cloud).

Pe vremuri, era nevoie de o cameră mare cu hardware conectat la o rețea locală și o licență software costisitoare, cu funcționalități rigide și a căror investiții se recuperau greu în timp (ani de zile).

Astăzi, un sistem ERP dispune de mai multe module destinate unor domenii diferite, care pot rula împreună, dar independent pentru a gestiona întreaga afacere într-un mod flexibil. Nu numai atât, dar informațiile pot fi accesate din orice locație cu Internet, eliminând costurile pentru elementele de hardware. Astfel, profitabilitatea crește, timpul alocat sarcinilor manuale scade.

Cum ajung datele în aplicație?

1. Introducerea manuală de către operatori: Utilizatorii introduc date direct în sistem folosind tastatura sau alte dispozitive, cum ar fi scanerele de coduri de bare.

2. Importul din alte surse de date sau sisteme: Datele sunt aduse în aplicație din alte baze de date sau sisteme existente în cadrul companiei. Acest lucru poate fi realizat prin transferul informațiilor din alte aplicații software sau prin importul de fișiere CSV, Excel sau alte formate compatibile.

3. Transferul prin intermediul tehnologiei EDI (Electronic Data Interchange):

Aplicațiile ERP utilizează tehnologia EDI pentru a transfera electronic documente comerciale, cum ar fi facturile sau comenzile, între diferitele sisteme informatice, fără intervenția umană.

Care sunt beneficiile aplicației ERP?

  1. Accelerează viteza de lucru;
  2. Oferă vizibilitate tuturor proceselor operaționale;
  3. Reduce costurile și crește profitabilitatea;
  4. Conferă trasabilitate;
  5. Îmbunătățește comunicarea dintre departamente și cu clienții;
  6. Automatizează sarcinile repetitive și scade timpul de lucru propriu-zis;
  7. Scalabilitate – capacitatea sistemului de a se adapta creșterii și modificărilor afacerii.

În final, amintim că o afacere are nevoie de elemente cheie pentru a prospera: crearea unui website, magazin online și aplicații care să optimizeze procesul de muncă, oferindu-ți șansa de a-ți redirecționa resursele spre sarcini ce aduc câștig direct.

Ai întrebări?

Hai să discutăm despre
AFACEREA TA!